FIM sterkere focus op rijders veiligheid

In het Trial Technisch reglement artikel 10.02.01 Kleding: staat al een aantal jaren dat het gebruik van Knie, borst, rug en elleboog bescherming ten zeerste wordt aanbevolen.

De FIM heeft sinds 2016 dezelfde aanbevelingen in haar reglement staan en heeft nu besloten om een grotere focus op rijders veiligheid te gaan invoeren en met ingang van de reglementen voor 2019 de rug bescherming verplicht te stellen. De borst bescherming is voorlopig nog vrijwillig maar zal in de toekomst mogelijk ook verplicht worden gesteld.

Deze aanscherping zal ongetwijfeld al in “het vat” gezeten hebben maar bespoedigd zijn door het ongeval van Toni Bou tijdens de X-Trial in Le-Mans waar hij zijn rug op drie plekken heeft gebroken, lees hier het persbericht van het Repsol Honda Team.

   

Om de rijders voor te bereiden op deze nieuwe regel zal er een “Safety Camp” worden georganiseerd in combinatie met één ronde van het WK  waardoor de deelnemers kunnen testen met de dan beschikbare rug en borst protectie middelen. Een tiental fabrikanten zijn door de FIM benaderd om te komen tot een aantal internationaal gecertificeerde modellen waaruit dames en heren rijders uit kunnen kiezen.

De FIM gaat ook een “Trial Sections and Safety Working Group” opzetten waarin experts van de FIM Trial, Technische en Medische Commissies, fabrikanten en rijders plaats zullen nemen. Zou een dergelijke nationale commissie van Club Uitzetters, KNMV Wedstrijdleiders, Technische en Medische commissie, importeurs en rijders wellicht ook in Nederland kunnen worden opgezet?

Of dit betekend  dat ook in het Nederlandse Trial Technisch reglement dit artikel in 2019 zal worden meegenomen en ook hier in ieder geval de rug protectie verplicht gaat worden kan op dit moment nog niet worden gezegd.

Dit bericht is geplaatst in Reglementen met de tags , , . Bookmark de permalink.